O takim kraju nie uczą na historii w szkole. Reportaż „Rowerem przez Polskę w ruinie”
4 grudnia, 2022
W poszukiwaniu prawdy o sobie. „Mój rok relaksu i odpoczynku” w Teatrze Dramatycznym
8 grudnia, 2022

„Dobrissimo! Opera od kuchni”. Rozmowa o miłości do muzyki, życia i gotowania

To rozmowa Marzeny Rogalskiej z Aleksandrą Kurzak (fot. mat. pras.)

Aleksandra Kurzak to obecnie jedna z najpopularniejszych gwiazd sceny operowej na świecie. Jej występy podziwiają tysiące fanów, a bilety na spektakle wyprzedają się w jednej chwili. Tym razem polską śpiewaczkę miłość do opery połączyła z dziennikarką Marzeną Rogalską. Efektem tego spotkania jest książka zatytułowana „Dobrissimo! Opera od kuchni”. To historie o emocjach i namiętnościach stały się inspiracją do rozmowy o tym, co im w duszy gra. W końcu tytułowe „Dobrissimo” to długie rozmowy prowadzone ciepłym letnim wieczorem przy kieliszku dobrego wina. To przyjaźń, która rodzi się niepostrzeżenie podczas zajadania się truskawkowym tortem. To wreszcie wspólne spędzanie czasu na słuchaniu muzyki, pasjonujących rozmowach o niej, na wspólnym gotowaniu i jedzeniu. Dobrissimo to esencja tej książki. 

Opera to tak naprawdę życie. To radość bycia razem, którą Aleksandra i Marzena chcą się podzielić z czytelniczkami i czytelnikami. Przywołując operowe smaczki i rozkoszując się smakami ulubionych, jeszcze parujących potraw, przy pięknie zastawionym stole rozmawiają o rodzinie, przyjaźni, pasji i muzyce, która bywa światłem w najtrudniejszych momentach życia. „Idealny wieczór? Słuchanie opowieści przy wspólnym posiłku. Ta książka pięści wszystkie zmysły. Jestem oczarowana!” – poleca Katarzyna Nosowska.

„Tak więc, drodzy czytelnicy, zapraszamy was w podróż po miejscach, wydarzeniach, operach i potrawach; podróż, która powinna podziałać na wasze wszystkie zmysły. Wzrok i słuch – to wspaniałe operowe historie i wielka kariera Oli na najznakomitszych scenach operowych świata. Węch i smak – to wszystko, co umie wyczarować przy kuchennym stole. Dotyk – to wasze dłonie niecierpliwie przewracające karty tej książki w poszukiwaniu kolejnych historii i kolejnych smaków. A szósty zmysł – w który niezłomnie wierzę – każe mi sądzić, że radość i ciepło, z którymi Ola snuła swoje historie, staną się też waszym udziałem” – czytamy we fragmencie ze wstępu Marzeny Rogalskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *