Pianista z Bułgarii i japoński duet. Wyniki Międzynarodowego Konkursu Muzyki Polskiej
8 lipca, 2023
„Złota dama”. Opowieść o Wiedniu czasów secesji, Gustavie Klimcie i losach obrazu
14 lipca, 2023

Gastronomiczna podróż przez dobre i złe czasy. „Smak” aktora Stanleya Tucciego

Stanley Tucci to aktor, scenarzysta, reżyser i producent filmowy (fot. mat. pras.)

Stanley Tucci, uznany aktor i maniak kulinarny, przedstawia osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią. Zanim zdobył sławę dzięki rolom w „Diabeł ubiera się u Prady”  czy „Igrzyskach śmierci” oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni – wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów „Wielkie otwarcie” oraz „Julie i Julia”, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy – wspaniałe kolacje i przypalone dania. Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu. To bestseller zarówno „New York Timesa”, jak i „The Washington Post”.

Stanley Tucci urodził się w Nowym Jorku w 1960 roku. Jest amerykańskim aktorem, scenarzystą, reżyserem i producentem filmowym o włoskim rodowodzie. Rodzina Tuccich wywodzi się z Kalabrii w południowych Włoszech. Wyreżyserował pięć filmów, a zagrał w ponad siedemdziesięciu, m.in. w „Diabeł ubiera się u Prady”, „Terminal” czy „Spotlight”, a także w wielu serialach oraz spektaklach teatralnych, w tym na Broadwayu.

W filmie „Julie i Julia” partnerował Meryl Streep, a za rolę w „Nostalgii anioła” został nominowany do Oscara. Dwukrotnie zdobył Złoty Glob i pięć statuetek Emmy – ostatnią za program kulinarny „Stanley Tucci: Searching for Italy”, emitowany przez telewizję CBS. Ma troje dzieci z pierwszą żoną, Kate, zmarłą w 2009 roku. W 2012 roku ożenił się ponownie, z Felicity Blunt, z którą ma dwoje dzieci.

Opinie o książce

„Stanley Tucci dzieli się prywatnym życiem i uwielbieniem dla jedzenia, opowiadając o rodzinie oraz najróżniejszych smakach. Pisze o kanapkach z masłem orzechowym i homarach z Maine, o idealnym negroni i pieczonych ziemniakach po brytyjsku – i zaprasza nas do stołu. Siadajcie, jeśli macie ochotę na coś do zjedzenia, na drinka, na plotki i dobrą zabawę. Tylko niech wam nie przyjdzie do głowy kroić spaghetti” – zauważa Yotam Ottolenghi.

„Smak Stanleya Tucciego od razu trafi do kanonu. Ta książka jest jak najlepsze włoskie jedzenie – przyciąga, uwodzi i ciągle chcesz więcej. Weź ją do czytania w łóżku, a będziesz śnić o Włochach. A w kuchni będziesz jej używać równie często jak rondla i obieraczki do warzyw” – dodaje Stephen Fry.

„Tucci to nie tylko wszechstronny aktor i utalentowany pisarz – jego pasja gotowania, podróżowania i życia jest zaraźliwa” – podkreśla Edith G. Tolchin, „New York Journal of Books”. „Zabawna, wzruszająca, fascynująca, osobista i pięknie napisana” – zachwyca się Kate Mosse.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *