Stanley Tucci urodził się w Nowym Jorku w 1960 roku. Jest amerykańskim aktorem, scenarzystą, reżyserem i producentem filmowym o włoskim rodowodzie. Rodzina Tuccich wywodzi się z Kalabrii w południowych Włoszech. Wyreżyserował pięć filmów, a zagrał w ponad siedemdziesięciu, m.in. w „Diabeł ubiera się u Prady”, „Terminal” czy „Spotlight”, a także w wielu serialach oraz spektaklach teatralnych, w tym na Broadwayu.
W filmie „Julie i Julia” partnerował Meryl Streep, a za rolę w „Nostalgii anioła” został nominowany do Oscara. Dwukrotnie zdobył Złoty Glob i pięć statuetek Emmy – ostatnią za program kulinarny „Stanley Tucci: Searching for Italy”, emitowany przez telewizję CBS. Ma troje dzieci z pierwszą żoną, Kate, zmarłą w 2009 roku. W 2012 roku ożenił się ponownie, z Felicity Blunt, z którą ma dwoje dzieci.
Opinie o książce
„Stanley Tucci dzieli się prywatnym życiem i uwielbieniem dla jedzenia, opowiadając o rodzinie oraz najróżniejszych smakach. Pisze o kanapkach z masłem orzechowym i homarach z Maine, o idealnym negroni i pieczonych ziemniakach po brytyjsku – i zaprasza nas do stołu. Siadajcie, jeśli macie ochotę na coś do zjedzenia, na drinka, na plotki i dobrą zabawę. Tylko niech wam nie przyjdzie do głowy kroić spaghetti” – zauważa Yotam Ottolenghi.
„Smak Stanleya Tucciego od razu trafi do kanonu. Ta książka jest jak najlepsze włoskie jedzenie – przyciąga, uwodzi i ciągle chcesz więcej. Weź ją do czytania w łóżku, a będziesz śnić o Włochach. A w kuchni będziesz jej używać równie często jak rondla i obieraczki do warzyw” – dodaje Stephen Fry.
„Tucci to nie tylko wszechstronny aktor i utalentowany pisarz – jego pasja gotowania, podróżowania i życia jest zaraźliwa” – podkreśla Edith G. Tolchin, „New York Journal of Books”. „Zabawna, wzruszająca, fascynująca, osobista i pięknie napisana” – zachwyca się Kate Mosse.