350 zagadnień do rozgryzienia, 1250 specjałów do spróbowania, 375 przepisów do przetestowania, 260 osobistości ze świata francuskich kulinariów, setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot… To wszystko można znaleźć w książce „Francja na talerzu” autorstwa Francoisea Regis-Gaudry’ego. Jego poprzednia książka, „Italia na talerzu” – wprost skradła serca polskich czytelników i czytelniczek. Najnowsza to prawdziwe vademecum kuchni francuskiej. Można znaleźć w niej wszystko, co należy wiedzieć o kulinarnej Francji.
Dzięki lekturze można dowiedzieć się:
– Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana?
– Kto mieszka w serze casgiu merzu?
– Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji?
– Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu?
– Jakie cukierki kupił w Galii Asterix?
– Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze?