Teatralne crime story. „Polowanie na osy. Historia na śmierć i życie” w Studio
19 stycznia, 2024
Ostry jak szabla, a przy tym prawdziwy i sarkastyczny. Film „Kos” już w kinach
26 stycznia, 2024

Vademecum, czyli wszystko o kuchni znad Sekwany. Książka-album „Francja na talerzu”

To absolutnie przepyszna pozycja książkowa (fot. mat. pras.)

350 zagadnień do rozgryzienia, 1250 specjałów do spróbowania, 375 przepisów do przetestowania, 260 osobistości ze świata francuskich kulinariów, setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot… To wszystko można znaleźć w książce „Francja na talerzu” autorstwa Francoisea Regis-Gaudry’ego. Jego poprzednia książka, „Italia na talerzu” – wprost skradła serca polskich czytelników i czytelniczek. Najnowsza to prawdziwe vademecum kuchni francuskiej. Można znaleźć w niej wszystko, co należy wiedzieć o kulinarnej Francji.

Dzięki lekturze można dowiedzieć się:

– Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana?

– Kto mieszka w serze casgiu merzu?

– Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji?

– Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu?

– Jakie cukierki kupił w Galii Asterix?

– Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *