Kulisy życia w hitlerowskich Niemczech. Oto „Trzecia Rzesza w 100 przedmiotach”
22 grudnia, 2018
„Nie uważam siebie za gwiazdę”. Andrzeja Seweryna 50 lat na scenie [WYWIAD]
24 grudnia, 2018

Potrawy przyjazne zwierzętom, środowisku i tobie. „Zielone Boże Narodzenie”

„Tak smacznych świąt jeszcze nie było” – przekonuje autorka Karoline Jönsson (fot. mat. pras.)

Daktylowe praliny, chleb z orzechami i cynamonem, słonecznikowe klopsiki, marynowana na słodko cukinia czy cebula z pieca. To tylko część wegańskich przepisów na zielone święta. Szwedzka blogerka kulinarna Karoline Jönsson, która najchętniej je to, co sama wyhoduje w swoim ogrodzie, podsuwa pomysły na kolorowy, suto zastawiony i całkowicie roślinny stół świąteczny. Sięgnęła do potraw tradycyjnych, które zmodyfikowała na wersję wegańską i stworzyła nowe, które grzeją, sycą i smakują Bożym Narodzeniem.

„Tak smacznych świąt jeszcze nie było” – przekonuje autorka. W swojej książce proponuje roślinne potrawy do podania na wieczerzę wigilijną i między świętami oraz podczas spotkań przy kawie i grzanym winie. „Zielona” Gwiazdka to przecież nie tylko choinka, ale uroczysty czas i dla ludzi i dla zwierząt.

„Zielone Boże Narodzenie” zawiera liczne fotografie nie tylko potraw, ale i pomysłów na zimowe dekoracje. Stanowi źródło wegańskich przepisów świątecznych, do których dołączono harmonogram przygotowywania, by nie utonąć w nadmiarze obowiązków. Znalazły się tu też porady dotyczące wyposażenia spiżarni oraz przypraw, dzięki którym można odtworzyć smak tradycyjnych dań. Autorka zatroszczyła się też o resztki, które zostają po świątecznej uczcie i radzi, jak można je wykorzystać.

Ze wstępu od autorki

„Piszę o tym, jak wyczarować na święta prawdziwą wegetariańską ucztę. Bo wesołych świąt chciałabym życzyć wszystkim, nie tylko najbliższym mi osobom, lecz także świniom, kurom, kotu i krowie. Gwiazdka to czas, gdy zachowujemy się wspaniałomyślnie, otwieramy serca i wrzucamy trochę drobnych do puszek kwestarskich na mieście, kupujemy prezenty i spotykamy się z bliższą i dalszą rodziną i przyjaciółmi. A przecież moglibyśmy okazać miłość również zwierzętom, bez względu na to, czy mają łapy, racice, płetwy czy skrzydła” – zauważa Karoline Jönsson

„Potrawy z tej książki są szczególnie przyjazne zwierzętom, środowisku i tobie. Wszystkie przepisy zawierają wyłącznie produkty roślinne – to, co jem na co dzień przez cały rok, bo nie potrzebuję mięsa, żeby przeżyć. Bez niego również mogę się prawidłowo odżywiać, dostarczyć organizmowi protein i czuć się dobrze. Myślę, że wielu z nas decyduje się na wegetarianizm, bo najzwyczajniej w świecie nie chce jeść zwierząt, a nie dlatego, że nie lubi smaku tradycyjnych szwedzkich klopsików czy bożonarodzeniowej szynki. Dlatego popatrzyłam na stare przepisy na typowe potrawy, wypieki czy napoje i opracowałam je na nowo, żeby były całkowicie roślinne. Jednak wiele przepisów to moje autorskie propozycje, niemające wcale przypominać dań mięsnych. Mówiąc krótko, mam nadzieję, że ta książka będzie dla wszystkich inspiracją i że każdy znajdzie w niej coś dla siebie, i przygotuje magiczne, zielone święta Bożego Narodzenia” – życzy autorka.

Karoline Jönsson (fot. koket.se)

O autorce

Karoline Jönsson to szwedzka blogerka, autorka książek kulinarnych. Jej blog „det goda gröna” uważa się za najlepszy szwedzki blog kulinarny. W 2015 roku poprowadziła pierwszy całkowicie wegetariański program w szwedzkiej telewizji. W Polsce do tej pory ukazała się jej książka „Zielona spiżarnia”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *