Operowy debiut Agnieszki Glińskiej. „Halka (wileńska)” na scenie Teatru Wielkiego
9 czerwca, 2019
Potęga Europy budowana małymi rączkami. Historie „Dzieci rewolucji przemysłowej”
11 czerwca, 2019

Palcem po mapie w poszukiwaniu smaków. „Śniadanka z czterech stron świata”

„Śniadanka z czterech stron świata” Vanessy Lewis to swoisty przegląd śniadań z całego świata z zaskakującymi i prostymi w przygotowaniu przepisami (fot. mat. pras.)

Nie można mieć wątpliwości co do tego, że śniadanie to najważniejszy posiłek. Dostarcza niezbędnej liczby kalorii na dobry początek dnia, aby pełnym energii spełniać się w codziennych czynnościach. To punkt widzenia dorosłego, bo z dziećmi jest nieco inaczej. Do jedzenia pełnowartościowych śniadań trzeba je często po prostu zachęcić. A jak to zrobić najapetyczniej? W pełnym biegu, a jednocześnie trochę bardziej „slow”? „Śniadanka z czterech stron świata” Vanessy Lewis w tłumaczeniu Doroty Gruszki to kulinarna książka stworzona z myślą o kubkach smakowych najmłodszych chrupaczy. Od awokado do zupy mlecznej, od croque monsieur po zapiekany ryż – pomysły są nieprzebrane. To swoisty przegląd śniadań z całego świata z uporządkowanymi od A do Z różnorodnymi, acz zaskakującymi i prostymi w przygotowaniu przepisami.

Ta kulturowo-śniadaniowa wolta rozpoczyna się od Polski, a mamy się czym pochwalić. Propozycje przepisów na polskie śniadanka przygotowało czasopismo „KUKBUK” – specjaliści w kulinarnym rzemiośle. – Przywołujemy wspomnienia beztroskiego dzieciństwa. Jednego dnia zajadamykluski leniwe, innego kromkę chleba na zakwasie z pastą jajeczną, a kiedy indziej rozgrzewa nas talerz domowej pomidorówki – podkreśla Daria Pawlewska, redaktorka naczelna magazynu „KUKBUK”.

Każdemu państwu poświęcono kilka słów wyjaśnienia: opisana została geneza posiłku i jego kulturowe tło. Aby zaciekawić młodego smakosza podczas wspólnego gotowania oraz jedzenia, a także skłonić go, by palcem po mapie przekraczał kolejne kontynenty w poszukiwaniu ulubionego śniadania. A jest w czym wybierać. W Irlandii na przykład królują placki ziemniaczane „boxty”, a na Jamajce chleb kokosowy w parze z tropikalnym koktajlem. – Dzięki tej książce odkryjecie wiele przepisów z całego świata, które wprowadzą w waszym domu nowe śniadaniowe tradycje – dodaje Pawlewska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *