Ta kulturowo-śniadaniowa wolta rozpoczyna się od Polski, a mamy się czym pochwalić. Propozycje przepisów na polskie śniadanka przygotowało czasopismo „KUKBUK” – specjaliści w kulinarnym rzemiośle. – Przywołujemy wspomnienia beztroskiego dzieciństwa. Jednego dnia zajadamykluski leniwe, innego kromkę chleba na zakwasie z pastą jajeczną, a kiedy indziej rozgrzewa nas talerz domowej pomidorówki – podkreśla Daria Pawlewska, redaktorka naczelna magazynu „KUKBUK”.
Każdemu państwu poświęcono kilka słów wyjaśnienia: opisana została geneza posiłku i jego kulturowe tło. Aby zaciekawić młodego smakosza podczas wspólnego gotowania oraz jedzenia, a także skłonić go, by palcem po mapie przekraczał kolejne kontynenty w poszukiwaniu ulubionego śniadania. A jest w czym wybierać. W Irlandii na przykład królują placki ziemniaczane „boxty”, a na Jamajce chleb kokosowy w parze z tropikalnym koktajlem. – Dzięki tej książce odkryjecie wiele przepisów z całego świata, które wprowadzą w waszym domu nowe śniadaniowe tradycje – dodaje Pawlewska.